KÄRLEKS MUMS

Elämäntyyliblogi

torstai 11. syyskuuta 2014

Lähiruokaa parhaimmillaan: Sadonkorjuun kasvislasagne

Alkusyksyn lämmin tervehdys!

Tai, no syksy ja syksy, tänäänkin kun fillaroin töihin n. kl. 15:00, näytti lämpömittari +21C°, ihanaa! Olin aamupäivällä ihastelemassa Vilassa hienoa ruskeaa nahkatakkia (tai jakku ennemminkin) ja laitin sen huomiseen asti varaukseen. Nyt on kyllä kelit sellaiset, ettei sitä takkia edes tarvitsisi. Mutta senkin aika tulisi kuitenkin jossain vaiheessa, joten ehkä parempi mennä ostamaan. Jos jaan instagramissa kuvan Vilan takista, saisin vielä 10  € alennusta. Hmm, aika hyvä myynti-idea. 

Aikani on suurimmaksi osaksi kulunut muuttopakkauspuuhissa. Sillä tavaraa minulla on ja paljon. Maanantai-illalla Kukka ja Hanna tulivat iltateelle kera sherrypullon ja koitin kovasti kaupitella heillekin tavaroitani. Kukka ostikin sitten femmalla sellaisen Iloleipurin silikonisen leivonta-alustan, joita minulla on 3 kappaletta. Ehkä hänelle humpsahti sherry sen verran otsalohkoon, et olis pitänyt tajuta kaupitella enemmänkin tavaroitani, tai juottaa hänelle punaviiniä jota tuossa hyllylläni on.. No, Emmi oli puolestaan tiistaina ja osti sellaisen yhden mixerin, joita mulla oli kaksi. Tänään laitin Turun seudun FB-kirppikselle ihan hirveen paljon kuvia ylimääräisistä tavaroistani ja kyllä ne ihan hyvin kaupaksi menee, olen sopinut jo 4 noutoa täältä kotoani!

Kävin aamulla myös torilla, ja ostin sieltä kesäkurpitsaa ja porkkanoita edullisesti. Vaasassa asuessani tykkäsin Närpiön porkkanoista. Täälä niitä ei ehkä ole mahdollisuutta ostaa - paitsi, K-market Portsassa myydään Närpiön basilikaa! Kyllä se on vain hyvä lähikauppa! Ostan tätä kyseistä basilikaa aina, ennemmin kuin Järvikylän. Pitää suosia Pampasta ja kotiseutuani. Päätin sitten tehdä näistä tämän vuodenajan tarjoamasta maan sadosta jotain.

Sadonkorjuun kasvislasagne:

1 paimiolainen kesäkurpitsa (myös muut paikkakunnat käy)
1/2 isoa sipulia tai 1 pieni sipuli
1 valkosipulinkynsi, tai enemmänkin jos pitää valkosipulista
2 Piikkiössä kasvatettua porkkanaa (myös muut paikkakunnat käy)
1 Laitilasta tuotu tomaatti (kts. ed.)
1/2 prk Pirkka valkosipulitomaattimurskaa
1 prk ruoanlaittokermaa (1-2 dl)
3 dl juustoraastetta
2 tl suolaa
rosmariinia
timjamia
basilikaa (tuoretta)
Pirkka pinaattilasagnelevyjä


Tähän piti vielä laittaa sieniä, mutta unohdin :/.


Näillä värkeillä pääsi hyvin vauhtiin.



Pilkoin kesäkurpitsan, sipulit ja porkkanan ja paistoin niitä pannulla kunnes pehmenivät. Sitten lisäsin ruoanlaittokerman, tomaattimurskan, paloitellun tomaatin, juustoraasteesta n. 2 dl ja suolaa sekä muut mausteet. Lopuksi laitin seokseen tuoreet basilikat, joita vähän silppusin ihan sormin vain, sekä juustoraasteen. Voitelin sitten pyöreänmallisen uunivuoan, jonka pohjalle laitin vähän tätä kastiketta ja sitten aina vuorotellen lasagnelevyjä ja seosta.. perussettiä siis! Lopuksi päälle se loppujuustoraaste ja paistoin ehkä 30-40 minuuttia 225 C°.




Seosta tuloillaan
Valmis, uunistatullut lasagne! Tila on taas niin rajallinen, että onpas köppäänen tausta kuvalla. Siis johtuu vain muuttopuuhista ;). Enkä voinut edes kattaa illallispöytää, vaan lasagne nautittiin ihan boheemisti sylistä nojatuoleissa istuen.

Tämän lasagnenhan kanssa sopisi ihan erinomaisesti mikä tahansa juoma. Viinin ystäville suosittelen valkoviineistä jotain luokasta "vivahteikas ja ryhdikäs", esimerkiksi sauvignon blanc ja punaviineistä "marjaisa ja raikas". 


Tuhdin viinin ystäville suosittelen seuraavaa. Ei ehkä kaikille ihmisille paras vaihtoehto suht.kevyelle kasvisruoalle, mutta minä pidän tästä erittäin kovin. 

Siis tämähän on tosiaan melko tuhti ja täyteläinen viini! Sopii juuri tällaisiin syyskuun iltoihin, kun haluaa istahtaa nojatuoliin ja kuunnella hyvää musiikkia kuten Belle and Sebastiania. 



Ainiin, tässä kuvassa on pieni yrttirarhani suurenmoisessa tupakeittiössäni: 
Etualalla näkyy se närpiöläinen basilika. Sitten on persiljaa ja takaa pilkottaa ruukkurucola.



Viikonloppuna lähden Helsinkiin uuteen asuntooni nyt ensimmäistä kertaa! Tai, olen kyllä ollut katsomassa sitä kerran, nopeaan. Enkä huomannut, ettei sielä keittiössä ole lainkaan yläkaappeja! Niin tyypillistä meikäläistä.. Hohh... No, kyllä ne astiat jonnekin saa laitettua. Mutta missä mä kuivaan sitten ne? Maanantaina käyn jälleen uudessa työpaikassani, jossa tutustun lisää oppilaisiin ja hoidan käytännön asioita. En kuitenkaan jätä Turkua vielä, vaan tulen sitten tiistaina takaisin. Sain sumplittua töistä maanantaille nimittäin vapaapäivän. 

Perjantain ja lauantain olen töissä koko päivät, ehkä lauantaina illalla voisi mennä Karuun sushille. Ystäväni Henna tutustutti minut tähän paikkaan. Suosittelen, niin hyvää! Aurinkoa ja iloa kaikkien viikonvaihteeseen, etenkin äidilleni Mallalle, joka on Ylläksellä ruskalomalla. XXX







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti