KÄRLEKS MUMS

Elämäntyyliblogi

maanantai 21. huhtikuuta 2014

Pitsiä ja parsaa pääsiäisenä

Pitsikakku ja parsa-fetapiirakka

Toivottavasti teillä kaikilla oli ihana pääsiäinen! Minulla ainakin oli. Odotin kovasti, että pääsisin kotiin Etelä-Pohjanmaalle perheeni ja ystävieni luo rentoutumaan, ja juhlimaan Emma-siskon 30-vuotis juhlaa. Aloitin juhlapyhät varaslähdöllä jo torstaina, jolloin herkuttelimme töissä kakulla! Eikä millään tahansa kakulla, vaan pääsiäisen pitsikakulla, jonka leipaisin edellisiltana. Minun mielestäni pääsiäisen leivonnaiset ovat raikkaita, joten sitruuna sopii siihen juhlapyhään kuin nenä päähän. Pitsikakku saa nimensä siitä, että kakun päällimmäinen kerros näyttää kauniilta pitsiltä ja reunat on koristeltu kauniisti pursottamalla kermavaahtoa. Pitsi tehdään uunissa, ja siihen tulee muun muassa mantelia.



Pääsiäisen pitsikakku sitruunakiisselillä

(tein vähän pienemmän kakun, 
koska kakku oli syötävä yhden päivän aikana töissä 
pitkien pyhävapaiden takia).

4 onnellisen kanan munaa
1,5 dl sokeria
1,5 dl perunajauhoa
1 tl leivinjauhoa

Munat ja sokeri vaahdoksi, siivilän läpi perunajauhot ja leivinjauheseos. Paistoin 175 asteessa noin 35 minuuttia.

Sitruunakiisseli kakun väliiin:

1 sitruuna
2 onnellisen kanan munaa
1, 25 dl sokeria
75 gr voita
2,5 dl flora vispiä vaahdotettuna
hieman vanilliinisokeria + normisokeria

Raastoin sitruunankuoren (mutta ei yhtään valkoista osaa: se on kitkerää) ja puristin siitä mehut ja laitoin kattilaan. Laitoin kattilaan myös kananmunat, sokerin ja voin. Sekoitin vispilällä koko ajan kiehumispisteeseen asti ja seos sakeni sitä mukaa, kun kiehumispiste läheni. Kattila nopsasti pois liedeltä, ettei ehdi kiehua, ja jähdytin sakean kiisselin ulkoportaillani. Vispasin kulhossa flora vispin, josta laitin puolet jähtyneen sitruunakiisselin sekaan. Ihanan raikas, mutta ei lainkaan kirpeä!

Pitsi kakun päälle:

90 grammaa sulaa voita
0,5 dl mantelirouhetta
1 rkl maitoa
loraus siirappia
3 rkl  vehnäjauhoja
0,5 tl leivinjauhetta
0,5 dl sokeria
ripaus vanilliinisokeria

Nämä kaikki sekoitin keskenään ja levitin uunipellille ohueksi ympyräksi. Paistoin n. 5 minuuttia 200 asteisessa uunissa ja uunikuumana leikkasin oikeaan muotoon (käytin mallina kakkuvuokaa, että sain samankokoisen ympyrän). Anna tämän jähtyä.

Kakun leikkasin kolmeen osaan, ja väleihin laitoin sitruunakiisseliä. Kostutin Anna-siskon vinkin mukaan maidolla, jonka olin maustanut vanilliinisokerilla.   Flora visipiähän jäi vielä puolet kulhoon, joten levitin sitä ohuen kerroksen kakun päälle, jonka jälkeen asetin pitsin. Loput kermat laitin pursotuspussiin ja koristelin reunat. Leivonnaisten koristelussa käytän harvoin kuohukermaa. Olen Malla-äitini kanssa joskus keskustellut tästä asiasta, ja tulimme siihen tulokseen, että Flora vispi on parasta pursotuksessa. Se ei vispatessa mene yhtä helposti voille kuin esim. kuohukerma, ja koostumus on kiinteä ja tykky. Niinkuin kuvastakin näkyy.

Valmis pitsikakku näytti tältä:

'


Tai, no ei ihan valmis kakku. Tein tummasta suklaasta vielä koristeita ja asettelin ne kakun päälle viimeisenä. Pandan tumma suklaa on koostumukseltaan erinomaista tällaiseen koristeluun.



Pitkäperjantaiaamulla ystäväni Riina haki minut, ja lähdimme ajelemaan perheidemme luo rannikkoa pitkin kohti Pohojammaata. Riina on kotoisin Laihialta, ja siskoni Emma haki minut sieltä ja ajelimme hänen perheensä kotiin Kitinojalle. Emma täytti siis 30 (!!!) viime keskiviikkona, ja leivoimme perjantaina hänen lauantaisiin juhliin, joita vietettiin sukulaisten kanssa. Emma pitää myös leipomisesta, ja viimeistelin menun hänen kanssaan. Minä leivoin mm. parsa-fetapiirakkaa, joka on todella herkullista!


Parsa-fetapiirakka:
200 grammaa voita
3,5 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa

Esipaistoin pohjaa vähän aikaa, n. 8 minuuttia 225 asteisessa uunissa

Vuoan pohjalle laitin parsakaalipaloja, kirsikkatomaatteja lohkoina, pannulla paahdetun  yhden punasipulin, sekä fetajuustopaloja.
Päälle kaadon seoksen, johon tuli:
1 kermaviili
pari dl maitoa
 2 onnellisen kanan munaa
juustoraastetta
suolaa hieman
mustapippuria

Ja paistoin vielä n. 20 minuuttia. Tämän ajan leikin Vilho-vauvan kanssa :)

Parsapiirakat uunissa. Nam!

Ainiin! Emmalle oli muuten todella vaikea keksiä lahjaa, sillä hänellä on jo lähes kaikkea. Koska hän on tyylikäs 30-vuotias, päätin ostaa hänelle Guessin nahkakukkaron. Pyysin myyjää vielä pakkaamaan kukkaron Guessin lahjarasiaan, että Emma uskoo minun ostaneen aitoa. :') 
Viimeksi ostin hänelle nimittäin feikkiGuccia Teneriffalta. 

Ostin hänelle myös nahanpuhdistusvoidetta :).


Pitkän pyhän jälkeen olen valmis arjen haasteisiin heti huomisaamusta lähtien. Tiukka viikko tulossa, sillä olen töissä loppuviikon jokaisena iltana. Ainiin, olen unohtanut mainita, että olen siis Alkossa töissä. Ja ei, emme saa henkilökunta-alennusta. Huomenaamulla lähden Akademin Gula Huset:n kirjoittamaan gradua, ja pedagogiikan seminaarityökin täytyy olla valmis perjantaihin mennessä. Loppuviikosta kyllä leivon, sillä ystäväni Ida saapuu vapuksi luokseni! Jos sinun tekee kakkua ja herkkuja, mieli, niin poikkea Portsassa! 
Tämä on siis ulko-oveni. Keväistä huhtikuun loppua kaikille! Ihanaa! X


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti