KÄRLEKS MUMS

Elämäntyyliblogi

keskiviikko 15. huhtikuuta 2020

Gluteeniton lohi-parsapiirakka

Kuten monet, myös minä mietin jatkuvasti mitä erilaista arkiruokaa sitä tänä korona-aikana valmistaisi. Etenkin lapsiperheissä tämä varmasti on tapetilla, jos lapset vielä ovat kotona ja molemmat vanhemmat tekevät etätöitä kotoa käsin. Kaupassa kun ei viitsi käydä kuin vain tarvittaessa ja silloinkin tekee isot ostokset.

Meidän arjessa olemme mieheni kanssa molemmat kolmatta viikkoa kotosalla. Minä olen tämän vuoden opintovapaalla töistäni, sillä opiskelen monialaisia opintoja Vaasan Åbo Akademissa ja A-P tekee IT-alan töitään toistaiseksi kotoa käsin. Omat opintoni järjestetään loppukevään etänä, ja olenkin rakentanut päivän rungon siten että lukujärjestyksen mukaan katson etäseminaareja, suoritan tehtäviä ja osallistun Zoomissa workshoppeihin. Päivän kohokohdat ovat lounaat ja illalliset, sillä vastapainona opinnoilleni on ruoan valmistaminen.. Rakastan kollata kaappejamme ja valmistaa löytämistäni elintarvikkeista edes jonkin verran kulinaristisia elämyksiä. Kauppareissut olemme minimoineet vaan max. kerran viikossa joten aina kaikkea mahdollista ei kotoa löydy! Onneksi kuiva-aineita on riittämiin ja pakastin pullollaan.

Pääsiäisenä söimme ylellisesti ja siitä jäi jonkin verran tähteitä. Ne urakoimme eilen. Erilaisia kastikkeita ja dippejä jäi kuitenkin vielä eiliseltäkin ja päätin tehdä niistä keskiviikon lounaaksi maittavan piiraan. Kokosin jääkaapista tillitahini-kastikkeen, minttukurkku-kastikkeen, mämmille tarkoitetun kuohukerman, vahvaa juustoa, graavilohen jämät ja loput parsanvarret. Kaapista löytyi ihanaa gluteenitonta kaurajauhetta, josta teen aina kaikki suolaiset piirakat! Koitan laatia täytteen reseptin kuitenkin siltä pohjalta, että kaikilla ei jääkaappi näytä siltä kuin meillä :).

Lohi-parsapiirakka kaurajauhoihin tehtynä

Pohja:
reilu 3 dl gluteenittomia kaurajauhoja (katso kuva)
1 tl leivinjauhetta
1 dl Valio voita, sulatettuna
2 rkl kylmää vettä.

Tee näin:
Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää hieman jäähtynyt voi. Lisää kylmä vesi ja sekoita nopeasti, älä vaivaa liikaa. Voitele piirakkavuoka ja levitä taikina pohjalle ja hieman myös reunoilla.
Uunituore lohi-parsapiirakka. Peittelin koko pinnan siis graavilohella,
mutta täyte kohosi uunissa tuohon päälle. 

Täyte:
1 rasia (200-250 gr) ruohosipuli- tai tillituorejuustoa
2 dl ruokakermaa
2 dl juustoraastetta (itse suosin vahvoja, kuten Emmental)
2 kananmunaa
1/2 tl suolaa
200 gr graavilohta / kylmäsavulohta
4 tankoparsaa

Tee näin:
Sekoita nämä kaikki keskenään ja kaada seos taikinan päälle piirakkavuokaan.
Levitä lohiviipaleet täytteen päälle, jonka jälkeen asettele kuoritut ja tyvestä katkaistut tankoparsat kuvan mukaisesti. Paista 225 °C n. 30 minuuttia, tai kunnes täyte on hytkähtänyt. Anna oleentua hetki, n. 15 min ennen tarjoilua.Koitan aina kattaa kauniisti, mielestäni se on hyvin oleellinen osa ruokailua.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti