KÄRLEKS MUMS

Elämäntyyliblogi

lauantai 7. marraskuuta 2020

Puolukka-kinuskikakku

Hei!

Rakastan runsaita kakkuja. Tämä on juuri sellainen!


Tänä syksynä olen saanut valtavasti nauttia puolukoista, kun äitini on niitä kymmenlitroittain niitä lähimetsästä minulle noukkinut. Tänä syksynä olen syönyt enemmän puolukoita, kuin koko elämäni aikana yhteensä (olen siis 35-vuotias). Vispipuuroa, puolukkarahkaa, pulled porkin kylkeen, kaalipadan kanssa.. Ja etenkin tätä kakkua olen leiponut paljon!


Idean kakkuun sain lukuisista naked cakeista, jotka ovat olleet leivonta-alan pinnalla jo useamman vuoden. Kehitin reseptin jo neljä vuotta sitten, syksyllä 2016 äidin syntymäpäiville marraskuussa. Tällöin keksin kakulle nimen "Mallan juhlapöydän unelma", sillä äitini Malla rakastaa kinuskia ja puolukoita! Samana vuonna kakusta nautittiin pikkujouluissa ystävieni kanssa, sekä perheen kanssa jouluaaton jälkiruokapöydässä! Tästä reseptistä on niin monesti kyselty, joten haluan jakaa tämän makuelämyksen kaikille sitä haluaville! 

Olen tehnyt kakun halkaisijaltaan joko 18 tai 20 cm irtopohjavuokaan. Myös tavallinen kakkuvuoka sopii, ei ole pakko olla irtopohjavuoka. Jos haluat isomman kakun, tee taikinasta kaksinkertainen.


 Pohja:

100 gr Valio voita

1,5 dl sokeria

1 iso kananmuna

1/2 tl leivinjauhetta

1/2 tl soodaa

3/4 tl suolaa

1 tl vanilliinisokeria

1/2 tl kanelia

1/2 tl kardemummaa

1,5 rkl kaakaojauhetta

2,5 dl vehnäjauhoja

1 dl Valio maitoa tai kevytkermaa


Täyte:

2 dl Valio vispikermaa (kovaksi vaahdotettua)

1-2 dl puolukoita, maun mukaan. Itse tykkään kun on paljon puolukoita

1 dl sokeria (tai maun mukaan, miten raikasta haluat olevan).


Kuorrutus:

2 dl Valio vispikerma

1 dl fariinisokeri


Koristeeksi:

kookoshiutaleita

kokonaisia puolukoita


Tee näin: Laita uuni päälle n. 175-200 C° (uunista riippuen). Hyvä nyrkkisääntö on, että paista samassa asteessa, kuin kuivat kakut. Voitele 18 / 20 cm kakkuvuoka ja korppujauhota, mikäli kyseessä ei ole teflon-vuoka. Sekoita kuivat aineet keskenään. Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää vaahtoon kuivat aineet ja lopuksi kevytkerma. Kaada taikina kakkuvuokaan ja paista 30-40 minuuttia. Itse olen paistanut alalämmöllä (meidän uunissa on sellainen vaihtoehto). Silloin kakku ei kuivu.


Kumoa kakku hieman jähtyneenä. Anna jäähtyä kunnolla ja halkaise kakku keskeltä kahtia. Vispaa täytteen kerma kovaksi vaahdoksi ja lisää sokeri. Vispaa lopuksi puolukat sekaan. Itse tapaan vispata ne sähkövatkaimella, että marjojen rakenne menee hieman rikki ja kerma värjääntyy punaiseksi. Levitä täyte toisen kakkupohjan päälle ja asettele toinen pohja pääälle. Mittaa vispikerma ja fariinisokeri kattilaan ja keittele miedolla lämmöllä (saa pienesti kuplia koko ajan) noin 15 minuuttia. Anna jähtyä ehkä minuutin verran ja valuta isolla lusikalla kauniisti ensin reunojen päälle ja lopuksi keskelle. Koristele kuuma kinuski kokonaisilla puolukoilla ja viimeistele kookoshiutaleilla.

Kakku säilyy todella hyvin useita päiviä. Ihanat mausteet korostuvat! Ja voit myös leipoa pohjan päiviä etukäteen, jotta kakku ehtii maustua ihanasti ennenkuin tarjoilet täytteen kera.



Joulupöydän jälkiruoka, nam! Tässä on taikina kaksinkertainen ja isompi kakkuvuoka. Meitä oli niin monta syöjää joulupöydässä. 

Makoisia herkkuhetkiä! X


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti