KÄRLEKS MUMS

Elämäntyyliblogi

maanantai 29. elokuuta 2016

Vadelma-valkosuklaamoussekakku

Pitkästä aikaa blogini parissa!

Jaan teille ihanan kakkureseptin, joka raati ruoti "hienostuneen aikuismaiseksi" <3. Syynä ehkä oli, ettei kakku ole turhan makea ja kuorrute on tummaasuklaata, ei makeaa maitosuklaata. Kakku voi olla ensikatsomalta hieman työläs, mutta ehdottomasti vaivan arvoinen. Kakun alkuperäinen resepti löytyy iloleipurit-sivuilta! Tietenkin muokkasin ja muovasin reseptiä niin, että sain siitä omannäköiseni ;).



Vadelma-valkosuklaamoussekakku (halkaisijalta 20 cm irtopohjavuokaan)

Pohja:

3 onnellisen kanan munaa
100 gr Fazerin vadelma-tummaa leivontasuklaata
75 grammaa huoneenlämpöistä voita
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1,75 dl vehnäjauhoja.

Tee näin: Kuumenna uuni 175 asteeseen. Erottele onnellisen kanan munan keltuaiset ja valkuaiset. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää loppuvaiheessa sokerit. Vatkaa sitten keltuaiset ja voi vaahdoksi ja lisää sinne sekaan sulatettu suklaa. Vatkaa sekaisin. Tämän jälkeen yhdistä vaahdot varovaisesti ja lisää vehnäjauhot. Kaada voideltuun ja leivinpaperilla vuorattuun, 20 cm halkaisijalta olevaan, IP-vuokaan. Paista uunissa keskitasolla uunin laadusta riippuen n. puoli tuntia (kokeile tikulla välillä). Anna jäähtyä hetken vuuassa ja kumaise jäähtymään. Jäähtyneenä leikkaa kakku kolmeen osaan. Ala kasaamaan jäähtynyttä kakkua vuokaan ja käytä kostutuksessa vadelmamoussen vadelmalientä sekä vichyä (lue lisää alapuolelta).

Vadelmamousse:

2 liivatelehtä
250 gr Pirkka mascarponea
0,5 dl tomusokeria
100 gr pakastevadelmia
1 rkl sitruunamehua

Tee näin: Sulata pakastevadelmat kattilassa ja laita valumaan siivilän läpi. Ota noin puoli desiä valuneesta vadelmamehusta ja jatka sitä samalla määrällä vichyvettä. Käytä tätä kostutuksena kakkua kasatessasi. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Notkista mascarpone johon vatkaat tomusokerin. Lisää vadelmat ja sekoita. Kuumenna sitruunamehu ja purista sinne liivatelehdet ja sekoita jonka jälkeen kaada muuhun seokseen. Sekoita hyvin. Sitten, ala kasaamaan siis kakkua samaan vuokaan jossa paistoit sen, kerrokset myös samassa järjestyksessä. Kostuta alin levy ja levitä päälle vadelmamousse ja päälle kakkupohjan seuraava levy. Muista kostuttaa tämäkin levy. Ala valmistamaan valkosuklaamoussea.

Valkosuklaamousse:

1,5 liivatelehtä
100 gr Lidlin valkosuklaata
1 dl kuohukermaa kevyesti vaahdotettuna
1 rkl tomusokeria
0.5 tl vaniljasokeria
100 gr Violan maustamatonta tuorejuustoa
1 rkl sitruunamehua.

Tee näin: Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Sulata valkosuklaa mikrossa varovasti ja anna jäähtyä. Vatkaa kerma kevyeksi vaahdoksi ja lisää tuorejuusto ja jäähtynyt valkosuklaa. Lisää lopuksi sokerit. Kuumenna sitruunamehu ja purista sinne liivatelehdet ja sekoita jonka jälkeen kaada muuhun seokseen ja sekoita hyvin. Levitä valkosuklaamousse seuraavan kakkulevyn päälle jonka päälle laitat viimeisen kakkulevyn. Kostuta sekin, mutta ei paljoa. Laita jääkaappin hyytymään, ainakin 4 tunniksi. Kun kakku on hytkähtänyt, kumaise se tarjoilulautaselle. Ala valmistamaan kuorrutusta eli suklaaganachea.

Suklaaganache:

1 dl Valio kuohukermaa
n. 120 grammaa Panda tummaa suklaata.

Tee näin: kuumenna kattilassa kuohukerma kiehuvaksi. Kaada kiehuva kerma pilkottujen suklaapalojen päälle kulhoon ja hämmennä, kunnes hieman sakenee ja jähtyy kunnolla. Kaada kakun päälle, saa valua hieman reunoilta. Koristele Pandan vadelmavalkosuklaalla, sitruunamelissalla ja kokonaisilla pakastevadelmilla. NAM!!



Valmis kakku vielä kertaalleen!

Viikonloppuna syötiin Pasin kanssa rapuja ja kutsuin Johannankin. Olihan venetsialaisviikonloppu.







Kakkuakakkua!


Rentouttavia elokuun viimeisiä päiviä! Kakunmakuista alkavaa viikkoa! XXX








perjantai 29. huhtikuuta 2016

Vappuun raikas sitruunakääretorttu

Glada Wappen!

Muistan blogini kaksi aikaisempaa vappupoustausta. Ensimmäinen, kaksi vuotta sitten, oli Mäntylän (lapsuudenkotini) omppuhillomunkit ja toinen postaus, viime vuonna, oli vappumunkit vaniljakreemillä. Ne kaksi vuotta sitten leipomani omppumunkit oli muuten ihania. Ne oli maidottomia. Muistan, kun vapun kynnyksellä olin luottokampaajallani Johannalla Turussa ja kun väri vaikutti päähäni, niin hän istui alas ja herkuteltiin yhdessä munkeilla mitä olin leiponut hänellekin. Tässä niiden ohje: Ullan vappumunkit omppuhillolla
ja tässä tuo viime vuoden vaniljakreemimunkkien ohje: Ullan vaniljakreemimunkit

Tämän vapun kynnyksellä ajattelin poiketa kaavasta. Leivon sunnuntain brunssille munkkeja tottakai (ja kaikille ystävilleni jotka tulevat mukaan!), mutta ajattelin kuitenkin kokeilla jotain värikästä uutta vapuksi.

Selailtuani reseptikirjaani päätin yhdistää tätini Ansan unelmatorttupohjan ja siskoni Annalta saadun pitsikakun sitruunatäytteen.

Sitruunainen kääretorttu:

Pohja:
4 onnellisen kanan munaa
1 dl sokeria
1/2 dl perunajauhoja
1/2 dl vehnäjauhoja
3/4 dl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria

laita uuni lämpenemään n. 200 °C. Sekoita kuivat aineet keskenään. Vaahdota munat ja sokeri. Lisää kuivat aineet muna-sokerivaahtoon varovasti ja levitä leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paista uunin keskitasossa n. 8 minuuttia. Kumaise uunituoreena voi/leivinpaperin päälle, jolle on ripoteltu sokeria. Rullaa leivinpaperi irti kääretorttupohjasta. Anna jäähtyä.

Täyte:
1 iso sitruuna (raasta kuori->tulee enemmän makua ja väristä tulee kauniin keltainen! ja purista mehu!)
75 gr voita
2 onnellisen kanan munaa
3/4 dl sokeria
2 dl pirkka vispikermaa

Mittaa kattilaan kaikki aineet sekaisin, paitsi ei vispikermaa. Sekoita koko ajan, mutta ei täydellä teholla. Kun kiehahtaa, nosta liedeltä pois. Ihmettelin itse pitkään, miksi Annan antamassa reseptissä lukee: pitää koko ajan sekoittaa - siihenhän kuluu hirvittävästi aikaa seistä lieden ääressä! Se selkisi minulle... annoin aineiden itsekseen muhia ja sekoitin vain välillä. Kun sitruunakiisseli kiehahti, nostin liedeltä ja ihmettelin mitä ihmettä nämä valkoiset repaleiset palat kiisselissä on?! Sehän oli kypsynyttä valkuaista! Ou nou. Pilalle meni - note to self - sekoita koko ajan että valkuaiset ja keltuaiset sekoittuvat koko kiisseliin eikä näin pääse käymään ;')

Jäähdytä kiisseli. Vatkaa vispikerma kovaksi vaahdoksi ja yhdistä se sitruunakiisseliin. Levitä jäähtyneelle kääretorttupohjalle ja kääri tiukalle rullalle. Anna tekeentyä jääkaapissa mieluusti 4-5 tuntia ennen tarjoilua. Koristele esim. sitruunamelissalla, kermavaahtotolleroilla tai tarjoa fiiliksen mukaan! Nauti! :)

Pahoittelen kovasti, ettei minulla ole tästä rullatortusta kuvaa. Se on nimittäin jääkaapissa tekeentymässä. Halusin vaan saada postauksen, että ehditte saada reseptini vappuaaattoon.

Aurinkoa kaikkien vappuun! XXX

Minä ja Lori Siuntiossa tänään iltapäivällä.



sunnuntai 10. huhtikuuta 2016

Raakatacot à la Ulla

Huhtikuinen hei!

Terveisiä Teurastamolta! Vietin eilen tosi kivan päivän ruokakarnevaalien merkeissä. Teurastamolla järjestettiin tapahtuma nimeltään What's Cooking Helsinki, jossa me bloggarit olimme pääroolissa lempi-intressimme parissa, nimittäin leipomisessa tai ruoanlaitossa. Minulla oli kunnia seistä Arlan ständillä jonne sain itse suunnitella reseptin. Teemana oli "Hyvää oloa ruoasta", joten reseptia suunnitellessani karsin pois kreemikakut ja juustoquichet. Päätin valmistaa raakatacoja.

Tämä ihana seinä oli täynnä ruukkubaslikoita!
Tuon sanoman mukaan minut lasketaan siis parhaimmistoon.


Kokkaamiini ihaniin raakatacoihin tutustuin kaksi vuotta sitten, kun vielä Turussa asuessani vierailin Katjan kanssa Pasilassa Maikun luona. Olen valmistanut näitä kyseisiä herkkuja sittemmin ystävilleni, ja tarkoitukseni on ollut jakaa niiden resepti blogissa! Kuviakin otin helmikuussa 2014 sitä varten, mutta se jäi! Nyt korjataan asia. Eilen en siis ehtinyt kuvata täytteitä, ne syötiin saman tien:-), joten täytteen kuvat on otettu aikaisemmin.

Arlan esiintymislava oli varattu minulle klo 16 jolloin puolentunnin kestävä kokkausvuoroni alkoi. Valmistin neljä eri täytettä, jotka ovat terveellisiä, proteiinirikkaita, ja täyttäviä - mutta myös ennenkaikkea herkullisia!


Työn tohinassa.

Tacolätyiksi sopivat parhaiten rapeat cosmopolitan-salaattilehdet.

Täyte 1:  Marinakastike:
2 tomaattia paloiteltuna
5-6 aurinkokuivattua tomaattia
½ punaista paprikaa paloiteltuna
2 tl oliiviöljyä
1 rkl tuoretta basilikaa
1 tl kuivattua oreganoa
suolaa maun mukaan
tuoretta valkosipulia maun mukaan
cayennepippuria maun mukaan.

Hienonna kaikki ainekset blenderissä.

Täyte 2: Hapankermajuusto:
1 ½ dl yön yli liotettuja cashewpähkinöitä
¾ dl vettä
1 ½ rkl sitruunamehua
5 cm purjosipulia
3 tl tuoretta basilikaa
3 tl tuoretta tilliä
suolaa maun mukaan
(tuoretta valkosipulia maun mukaan)

Hienonna kaikki ainekset silppurissa. Huomioi, että raaka-aineet ovat sinänsä suolattomia, joten mausta kunnolla. Lisää vettä tarvittaessa, että ei jää kuivaksi.

Täyte 3: Pähkinäkastike:
1 dl pistaasipähkinöitä liotettuina
1 dl saksanpähkinöitä liotettuina
TAI
2 dl saksanpähkinöitä liotettuina
1 porkkana paloiteltuna
n. 7 cm purjosipulia viipaloituna
2 tl nama shoyu-kastiketta (tai muuta soijakastiketta)
suolaa maun mukaan
vettä tarvittaessa

Liota saksanpähkinöitä yön yli vedessä. Kaada pähkinät silppuriin ja anna mennä rouheeksi. Lisää kasvikset ja nama shouy –kastike. Mausta kunnolla! Raaka-aineet sinänsä on suolattomia, joten tarkista maku ennen tarjoilua. Lisää vettä tarvittaessa, ettei täyte jää kuivaksi.

Täyte 4: Avocadomousse:
2 syöntikypsää isoa avocadoa
2 valkosipulin kynttä
2 rkl oliiviöljyä
tuoretta sitruunaa
suolaa
mustapippuria myllystä


Soseuta sauvasekoittimella silkkiseksi kaikki!

Nämä neljä täytettä ovat tosi helppoja tehdä. Raaka-aineet viipaloidaan pienemmiksi paloiksi ja sitten vain silppuri/blenderi/sauvasekoitin silppuaa kaiken. Nopeaa ja hyvää. 


Tämän kuavn otin keväällä 2014, kun kuvasimme Reettan ja Emmin kanssa esittelyvideotani Koko Suomi leipoo-ohjelmaan. Siinä tohinassa unohdin laittaa reseptin blogiini.
Vasemmalta täytteet: Hapankermajuusto, marinakastike, pähkinäkastike ja avocadomousse. 



Iltamme huipentui illalliseen, jonka Heleatsin kokit meille olivat valmistaneet. Nam!
Tämän kuvan Heidi otti illallisella. Tutustuin moneen uuteen bloggariin illan aikana, ja vaihdoimme yhteystietoja - niin huikeaa, wau!<3



Upeaa viikonalkua kaikille! Minun huominen päiväni ei ikävä kyllä ole upeutta, sillä viikkoni alkaa hammaslääkärissä. 

XXX


tiistai 29. maaliskuuta 2016

Herkulliset flatbreadit ja ruokaisat salaatit!

Maistuvaa maaliskuuta!

Haluan jakaa teille ihanien ja helppojen suolaisten tarjottavien reseptin! Nämä sopivat erittäin hyvin illanistujaisiin ja kyytipojaksi sopii esimerkiksi rooibos-tee, kuiva roseviini tai kuiva kuohuviini.

Itse kokkailin nämä, kun vietimme meidän perheen naisten viikonloppua kotonani Helsingissä.

Parmankinkku-parmesaani salaatti cashewpähkinöillä.

1 paketti parmankinkkua
1 parmesanjuusto
1 kotimainen ruukkurucola
kerä rapeaa jäävuorisalaattia
paahdettuja  cashew-pähkinöitä
loraus tai kaksi maustettua öljyä, esim. basilika, valkosipuli

Vinkki: Lidlissä on tosi hyviä tuotteita ja hinta-laatusuhde kulkee käsi kädessä. Älä osta suolattuja cashew-pähkinöitä, sillä parmesan ja parmankinkku on suolaista jo. Paahdetuissakin on makua, ja raakasti. Joten se riittää oikein hyvin.

Revi huuhdellut salaatit ja yrtit kulhon pohjalle. Lorauta öljyä päälle. Veistä parmesanista kolmion mallisia lohkoja ja rullaa parmankinkut kerälle. Koristele houkuttelevasti ja ripottele cashew-pähkinät päälle.




Päärynä-leipäjuustosalaatti 

3 kpl erilaisia rapeita salaatteja, mitä sattuu kaupasta löytymään. Ota kuitenkin jotain muuta vaihteeksi, kuin perus jäävuori.
1 iso päärynä
1/2 ruukkukorianteri (otin ylpeänä kaupunkipuutarhastani; kuva myöhemmin alla)
kuivattuja karpaloita noin 1/2 desiä tai maun mukaan
pala leipäjuustoa
Loraus oliiviöljyä

Huuhtele salaatit ja revi ne kulhon pohjalle. Silppua korianteri päälle ja lorauta hieman öljyä, ettei salaatit ole kuivia. Varo liikalorottamista, muuten idea rapeista salaateista katoaa. Ripottele kuivatut karpalot päälle.Lohko päärynä ja pilko leipäjuusto. Asettele näyttävästi ja ruoki vieraitasi jo pelkällä estetiikalla!


Tässä upea kaupunkipuutarhani. Siinä on basilikaa, ruukkurucolaa, korianteria ja lehtisalaattia. 


Tomaatti-oliivi flatbread

1 lehtitaikinalevy
tomaattipyrettä
1 iso tuore tomaatti
1-2 dl punaleima emmentalia
oliivia
1/2 punasipuli
1 valkosipulinkynsi
tuoretta basilikaa
sormisuolaa

Tämä on ihan superhelppo ja nopea! Kauli lehtitaikinalevy hieman isommaksi pituus- ja leveyssunnassa. Levitä tomaattipyre päälle ja juustoa kunnon kerros pohjalle. Pilko pestyt tomaatit päälle ja halkaise oliivit. Pilko punasipuli ja valkosipulinkynsi ja ripottele päälle. Paista n. 225 °C 15 minuuttia, mutta tarkkaile uuniasi. Nykyajan uunit kun ovat niin erilaisia. Pilko tuore basilika ja ripottele päälle. Sirottele maun mukaan sormisuolaa, jos tarvis. Valmista sitten seuraava flatbread, nimittäin:

Herkkusieni flatbread rucolalla

1 lehtitaikinalevy
3-4 isoa tuoretta herkkusientä
1-2 dl vahvaa punaleima emmentalia
1 valkosipuli
ruukkurucolaa 
sormisuolaa

Kauli lehtitaikinalevy hieman isommaksi pituus- ja leveyssunnassa. Levitä kunnolla juustoa päälle, ja lohko herkkusienet sopiviksi paloiksi ja levitä päälle. Levitä vielä hieman juustoa, ettei sienet kuiva uunissa. Pilko valkosipuli ja ripottele sitä päälle. Paista samalla pellillä toisen flatbreadin kanssa, mahtuu hyvin 2 kpl samalle pellille. Uunin jälkeen ruukkurucolaa päälle ja maun mukaan sormisuolaa.

Vasemmalla tomaattioliivi- ja oikealla herkkusieni flatbread


Flatbreadiin on hyvä käyttää esim. joulusta jääneet torttutaikinalevyt! Vinkki muuten: painele flatbreadit keskeltä haarukalla ennen uuniin menoa ja tarvittaessa sen jälkeen, ettei kohoa keskeltä liikaa. Nämä kaikki ovat helppo valmistaa ja kaiken lisäksi herkullisia! Sopii oikein hyvin keväsiiin, valoisempiin iltoihin. Helsinki ainakin on kovin aurinkoinen ja keväinen, ja meri kiiltelee aamuisin kauniisti Lauttasaareen töihin mennessäni. 


Kevät tuli
Lumi suli
Puro sanoi 
puli puli

XXX

maanantai 15. helmikuuta 2016

Marianne-mudcake

Ystävänpäiväviikonloppua juhlimme tyttöporukalla. Olemme opiskeluaikoina Vaasan yliopistossa tutustuneet ja ystävystyneet Pohojammaan ja ja Etelä-Karjalan kasvatteja! Nykyisin meistä asuu 4 Helsingissä ja yksi Turussa. Mukavan illan aikana kotonani nautimme herkkuja ja huuhtelimme ne shampanjalla alas (kiitos Lauralle).
Eräs uusi reseptini, minkä kehittelin juuri tätä varten, on mariannerouheella tuunattu mudcake. Helppoa ja nopeaa!

Uunipellillinen tai pyöreään vuokaan (ip 24 cm)

150 grammaa Valio voita
150 grammaa Fazer taloussuklaata
pussillinen Fazer Mariannerouhetta
4 onnellisen kanan munaa
2 dl muscovadosokeria
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
150 gr keksejä (esim. kaurakeksejä, digestivejä, tai mitä kaapista sattuu löytämään)

Päälle koristeluun kaakaopulveria, siivilöi päälle kauniisti juuri ennen tarjoilua.

Sulatin kattilassa voin, suklaan ja mariannerouheen. Vatkasin onnellisen kanan munat ja muscovadosokerin vaahdoksi. Lisäsin hieman jäähtynee voi-suklaa-marianneseoksen varovasti sekaan. Lopuksi jauhot ja ihan viimeisenä murskasin käsin keksit ja sekoitin taikinakaapimella taikinaan. Kaadoin taikinan kahteen leipävuokaan, jotka olin vuorannut leivinpaperilla. Kakusta tuli siis hieman paksumpi, sillä massa ei levinnyt ihan niin kauttaaltaan, kuin uunipellillä olisi voinut. Paistoin n. 200 asteessa 20 minuuttia, mutta paistoaika riippuu niin täysin uunista! Minun uunini ei ole kovin uusi, vaan tällaisia, mitä täälä Helsingin Kalliossa-Sörnäisissä nyt vanhoissa jugend-taloissa tyypillisesti on. Vahdin uunia kärppänä, sillä mikään ei ole kurjempaa, kuin liikapaistunut mutakakku. Sehän on sitten vain suklaakakku. Paistoin kakkua, kunnes reunoilta ei enää kovinkaan jäänyt taikinaa tikkuun, ja keskiosaan paistotikulla pistäessäni taikinaa jäi ihan reilusti tikkuun kiinni. Anna jähmettyä mielellään yön yli, sitten kakku on kiinteytynyt hyvin!

Taikinaan voi käyttää myös tavallistakin sokeria. Muscovadosokeri sopii tummiin kakkutaikinoihin ja suklaisiin leivonnaisiin; lisää sen täyteläisyyttä. Suosittelen käyttämään sitä kaiken tyylisissä suklaaherkuissa ja esim. joulun taatelikakussa se on ihan ehdoton. Keksien tehtävä taikinaan on tuoda hieman struktuuria. Itse laitin tovi sitten leipomiani marianne-cookieseja taikinaan. Keksejä ei kannata murskata blenderillä, koska se menee liian silpuksi.

Tärkeintä tarjoilussa:
Hyvässä seurassa. <3

Ylhäällä porkkanapiirakkaa, alhaalla marianne-mudcake ja suklaabiscotit. Kaikkien resepti löytyy blogista.
Anmari liittyi seuraamme vasta seuraavana päivänä brunssilla.


XXX

Ihanaa helmikuun jatkoa teille!


maanantai 14. joulukuuta 2015

Home made joulusuklaata

Hei ihanat lukijani!

Olen hetken jo miettinyt, mitä itse tehtyä tänä vuonna antaisin tärkeille ihmisille lahjaksi. Viime vuonnahan tein fudgeja ja suklaabiscotteja. Päätin valmistaa itse tehtyä joulusuklaata, ja ohje on todella helppo. Alla on kaksi variaatiota joulusuklaareseptistä.  Parasta on, että lahjasta saa näyttävän näköisen sellofaanilla, lahjanauhoilla ja persoonallisella tervehdyksellä.

Tässä raaka-aineet.

Home made pähkinä-rusinajoulusuklaa:

200 gr Fazerin sinistä eli yksi levy
kourallinen Nötti Frutti -sekoitusta
muutama pala Pandan valkosuklaata

Koristeeksi pinnalle poimi Nötti-Frutti -pussista rusinoita ja papaijoita


Home made piparkakku-joulusuklaa:

200 gr Fazerin sinistä
1-2 piparkakkua murustettuna haluamasi kokoisiksi paloiksi
muutama pala Pandan valkosuklaata

Koristeeksi pinnalle hieman piparkakkumurua


Tee näin:

Asettele leivinpaperille haluamaasi muotoon kourallinen Nötti-Frutti -sekoitusta / piparkakkumurua. Eli tuossa Nötti-Frutti-sekoituksessa on paahdettuja cashew-pähkinöitä, maapähkinöitä, rusinoita ja papaijaa.
Sulata vesihauteessa (tai mikrossa, minä sulatin vesihauteessa koska en omista mikroa) Fazerin suklaalevy ja valuta matalalta korkeudelta pähkinäseoksen / piparkakkumurun päälle. Suklaa jähmettyy hyvin, joten sinun ei tarvitse muuta, kuin lusikalla tasoittaa varovasti pinta. Jos tasoitat liikaa, suklaa leviää.
Sulata Pandan valkosuklaat. Ripottele pisaroita muutaman sentin päähän toisistaan ja yhdistä pisarat cocktail-tikulla ja tadaa-pisaroista tuli sydämiä! <3

Laita jääkaappiin kohmettumaan. Leikkaa suklaan alle tukevampi alusta pahvista. Kideo suklaa sellofaaniin ja koristele esimerkiksi juuri lahjanauhoilla.

Idean tähän suussasulavaan jouluherkkuun sain Wihannon Vivin hellerannassa-blogista - tietysti itse hieman tuunaamalla ja soveltamalla. ;)  Tästä linkistä pääset tarkastelemaan alkuperäistä toteutusta.
Tässä suklaaherkussa käytin pohjalla paahdettuja pähkinöitä, sekä kuivattuja hedelmiä


Tässä piparkakulla maustettu suklaa ilman pähkinöitä pähkinäallergikolle.


Ihanaa joulunodotusta teille!
Ainiin. Ostin pastakoneen lauantaina. Seuraava päivitys on jo toivottavasti tällä viikolla, jossa jaan lauantaina Lauran kanssa ITSEvalmistamani pastapeston reseptin.
Pusuja! X





maanantai 23. marraskuuta 2015

Piparkakunmakuinen boston!

Ihanaa marraskuun aurinkoista maanantaita.
Tänään näin auringon yli kaksi tuntia yhteen menoon pitkään pitkään aikaan. Ihailin työhuoneeni ikkunasta kaunista maisemaa ja haaveilin ulkoilmakävelystä. Töiden jälkeen kävelinkin Lauttasaaresta kotiin tänne Sörnäisiin. Ihanan kirpeä sää ja hyvää teki.

Meillä on huomenna illalla luokkani kanssa pikkujoulut ja nyyttikestit. Minun on jo pitkään tehnyt mieli leipoa jotain uutta, ja viikonlopun ensimmäisten pikkujoulujen jälkeen aloinkin haaveilla joulupullasta. Ajattelin, että leivon pullaa pikkujouluihin. Kaupoissa myydään piparkakun makuista tuorejuustoa, mutta jääkaappiin kurkattuani päätin itse tehdä täytteen. Aloi heti leipomaan pullaa, sillä olin täynnä energiaa pitkän kävelylenkin jälkeen!

Piparkakunmakuinen jouluboston

(Tästä tulee 2 bostonkakkua 24 cm halkaisijaltaan oleviin vuokiin.)

5 dl kevytmaitoa
50 gr tuorehiivaa
2 onnellisen kanan munaa
2 dl sokeria
2 tl suolaa
1 rkl kardemummaa
150 gr Valio voita sulatettuna
n. 16 dl puolikarkeita vehnäjauhoja

Täyte (jonka jaoin kahteen osaan näihin kahteen bostoniin.)

1 rasia Valio Viola maustamaton tuorejuusto
1 rkl piparkakkumaustetta
2 tl kanelia
1 dl mantelirouhetta
0,75 dl fariinisokeria

Kaivoin keittiön komerostani mahtavan yleiskoneeni ja vrum vrum kädenlämpöinen maito ja tuorehiiva sekaisin. Siihen onnellisen kanan munat sekä kaikki mausteet sekaisin. Laitin noin puolet jauhoista, jonka jälkeen sulatin voin ja kaadoin hiljalleen sekaan. Sitten loput jauhot ja alustin niin, että pöytä tärisi ja pelkäsin muumimukien puolesta, että tippuvat hyllystä. Hyvin kävi, huh. Taikina kohosi sen aikaa, että ehdin tiskata eilisen brunssin jälkipyykit ja yleissiistiä residenssini. Eli noin puolisen tuntia. Niin, ja samassa ajassa myös sekoitin kaikki täytteen aineet sekaisin ja sekoitin notkeaksi.

Päälle:

1 onnellisen kanan muna voiteluun ja raesokeria

Kun taikina oli kohonnut, kaulin sen suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Siihen seos päälle ja rullasin kuin kääretorttua konsanaan. Leikkasin n. 5 cm kokoisia paloja ja leikkauspinta alaspäin asettelin vuokaan. Bostonit kohosivat hieman ennen uunia ja juuri uunia ennen vasta voitelin ja ripottelin raesokerit. Paistoin 175 °C puolisen tuntia.

Viimeistely:

Vaahterasiirappia ja tomusokeria sekaisin. Lorota päälle koristeeksi. Sopii hyvin piparkakkumaun kanssa!
Pullataikina kohonnut

Piparkakkumauste-tuorejuustoseos




Uuniin menossa!

Pulla pullaa!

Voi jee, onpa muruja pöydällä. No, socker o smulor. Sånt e livet.


Ainiin. Olipa minulla oikein kiva viikonloppu. Ehdin nähdä niin paljon ystäviä. Muun muassa uusiin ravintoloihin tutustumista Lönkalla, patikointia ja eväsretkeä Kruunuvuoressa, terapiaa punaviinilasin äärellä, pikkujouluja Koko Suomi leipoo-porukalla, vohvelibrunssi kotona Lauran kanssa ja joulukadulla käymistä.




Ihanat leipurit herkkujen äärellä.

Irman kanssa mahat täynnä kakkuja. 



Hei. Nyt lähden Hannan kanssa treffeille. Hän on entinen työkaverini Turusta. Toki ystävystyimme ja olimme enemmänkin kuin työkavereita, mutta Alkossa tutustuimme. Niin ja hän toki on kollegani, sekin yhdistävä tekijä meillä on. Menemme illalliselle Hakaniemeen.

Piparkakunmakuista joulunodotusta kaikille! Koitan päivittää kohta ihania muitakin reseptejä.. Muuten, muistakaa leipoa soijapasteijoita, niiden reseptin jaoin täälä viime vuonna! Ne ovat niiin herkullisia!  Nyt täälä on ihana tuoksu pullaa ja piparkakkua.

Pus X