KÄRLEKS MUMS

Elämäntyyliblogi

perjantai 29. huhtikuuta 2016

Vappuun raikas sitruunakääretorttu

Glada Wappen!

Muistan blogini kaksi aikaisempaa vappupoustausta. Ensimmäinen, kaksi vuotta sitten, oli Mäntylän (lapsuudenkotini) omppuhillomunkit ja toinen postaus, viime vuonna, oli vappumunkit vaniljakreemillä. Ne kaksi vuotta sitten leipomani omppumunkit oli muuten ihania. Ne oli maidottomia. Muistan, kun vapun kynnyksellä olin luottokampaajallani Johannalla Turussa ja kun väri vaikutti päähäni, niin hän istui alas ja herkuteltiin yhdessä munkeilla mitä olin leiponut hänellekin. Tässä niiden ohje: Ullan vappumunkit omppuhillolla
ja tässä tuo viime vuoden vaniljakreemimunkkien ohje: Ullan vaniljakreemimunkit

Tämän vapun kynnyksellä ajattelin poiketa kaavasta. Leivon sunnuntain brunssille munkkeja tottakai (ja kaikille ystävilleni jotka tulevat mukaan!), mutta ajattelin kuitenkin kokeilla jotain värikästä uutta vapuksi.

Selailtuani reseptikirjaani päätin yhdistää tätini Ansan unelmatorttupohjan ja siskoni Annalta saadun pitsikakun sitruunatäytteen.

Sitruunainen kääretorttu:

Pohja:
4 onnellisen kanan munaa
1 dl sokeria
1/2 dl perunajauhoja
1/2 dl vehnäjauhoja
3/4 dl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria

laita uuni lämpenemään n. 200 °C. Sekoita kuivat aineet keskenään. Vaahdota munat ja sokeri. Lisää kuivat aineet muna-sokerivaahtoon varovasti ja levitä leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paista uunin keskitasossa n. 8 minuuttia. Kumaise uunituoreena voi/leivinpaperin päälle, jolle on ripoteltu sokeria. Rullaa leivinpaperi irti kääretorttupohjasta. Anna jäähtyä.

Täyte:
1 iso sitruuna (raasta kuori->tulee enemmän makua ja väristä tulee kauniin keltainen! ja purista mehu!)
75 gr voita
2 onnellisen kanan munaa
3/4 dl sokeria
2 dl pirkka vispikermaa

Mittaa kattilaan kaikki aineet sekaisin, paitsi ei vispikermaa. Sekoita koko ajan, mutta ei täydellä teholla. Kun kiehahtaa, nosta liedeltä pois. Ihmettelin itse pitkään, miksi Annan antamassa reseptissä lukee: pitää koko ajan sekoittaa - siihenhän kuluu hirvittävästi aikaa seistä lieden ääressä! Se selkisi minulle... annoin aineiden itsekseen muhia ja sekoitin vain välillä. Kun sitruunakiisseli kiehahti, nostin liedeltä ja ihmettelin mitä ihmettä nämä valkoiset repaleiset palat kiisselissä on?! Sehän oli kypsynyttä valkuaista! Ou nou. Pilalle meni - note to self - sekoita koko ajan että valkuaiset ja keltuaiset sekoittuvat koko kiisseliin eikä näin pääse käymään ;')

Jäähdytä kiisseli. Vatkaa vispikerma kovaksi vaahdoksi ja yhdistä se sitruunakiisseliin. Levitä jäähtyneelle kääretorttupohjalle ja kääri tiukalle rullalle. Anna tekeentyä jääkaapissa mieluusti 4-5 tuntia ennen tarjoilua. Koristele esim. sitruunamelissalla, kermavaahtotolleroilla tai tarjoa fiiliksen mukaan! Nauti! :)

Pahoittelen kovasti, ettei minulla ole tästä rullatortusta kuvaa. Se on nimittäin jääkaapissa tekeentymässä. Halusin vaan saada postauksen, että ehditte saada reseptini vappuaaattoon.

Aurinkoa kaikkien vappuun! XXX

Minä ja Lori Siuntiossa tänään iltapäivällä.



1 kommentti: