KÄRLEKS MUMS

Elämäntyyliblogi

torstai 22. syyskuuta 2016

Mumman Hyvät pikkuleivät

Syksyinen tervehdys!

Viime viikonloppuna Vilho Vallaton täytti 3 vuotta ja juhlimme häntä. Emma oli leiponut dominomoussekakun ja minä tuunasin siitä Ryhmä Hau-henkisen koristelun. Voitte vain kuvitella, mitä mieltä pikku vesseli oli tästä. Alla kuva kakusta:




Sunnuntaina saattelimme hautaan meidän Laina-mumman. Mumma oli viimeinen elossaoleva isovanhempi ja hän eli 93-vuotiaaksi. Hautajaiset olivat kiitosjuhla. Muistelimme mummaa ja lauloimme siskojeni kanssa PMMP:n sovituksella Oi Herra luoksein jää jo ilta on.

Leipomisintoni olen saanut täysin mummalta, etelä-pohjalaiseen tapaan kotona leivottiin ja PALIO ja koska mummantupa oli meidän paritalon toisessa siivessä, eli mumma arjessa mukana aina aikuisikään saakka. Meidän herkkua lapsena mummantuvassa oli hyvät pikkuleivät. Niitä mumma ja Saima (mumman edesmennyt sisko) leipoi usein. Niiden oikea nimi on haarukkaleivät, mutta en muista koskaan käyttäneeni muuta sanontaa kuin Hyvät pikkuleivät.


Sovimme, että minä leivon nämä Hyvät pikkuleivät hautajaisiin. Tämä oli ensimmäinen kerta kun leivoin niitä! Koska, mumma leipoi niitä aina. Kun hän Turussa asuessani muutama vuosi sitten tuli minun luo kylään (ja pitkän automatkan takia jalkaan tuli ruusu) oli mumma leiponut ison rasiallisen hyviä pikkuleipiä minulle tuomisiksi!

Hyvät pikkuleivät


Mumman hyvät pikkuleivät:

200 gr voita
150 gr sokeria
2 rkl siirappia
1 onnellisen kananmuna
1,5 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
5 dl vehnäjauhoja

Vaahdota voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää siirappi, sekoita hyvin. Lisää onnellisen kanan muna ja sekaa hyvin. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vähitellen. Anna taikinan seistä muutama tunti, että jauhot turpoavat (tuon vinkin mumma antoi minulle syksyllä 2012).

Pyöritä taikinasta tanko ja leikkaa muutaman sentin mittaisiksi paloiksi. Pyöritä palloiksi, laita pellille ja paina kevyesti. Tee haarukalla risti. Kokeilin myös muita kuvioita (mutta ne eivät menneet hautajaispöytään). Esimerkiksi ruksi, ja pelkkä yhdellä haarukalla painallus. Aika kivoja tuli niistäkin. Mutta ne eivät ole Hyviä pikkuleipiä sillä aitoihin alkuperäisiin siis kuuluu risti-kuvio kahdella haarukalla.



Hyvät pikkuleivät

Olipas kätevää sangolla kuljettaa hyvät pikkuleivät junamatkalla. Kuin käsilaukku konsanaan!


Ei muuta kuin leipomaan. <3







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti