KÄRLEKS MUMS

Elämäntyyliblogi

lauantai 13. joulukuuta 2014

Ullan jouluisia fudge-unelmia

Iloista Lucian-päivää!

Minä olen ehdottomasti jouluihminen, lapsena ensimmäisen adventin tienoilla laitettiin lasikuistin ikkunoille joulukyntteliköt ja äidin kanssa leivottiin pitkin joulukuuta! Oi, se oli niin ihanaa aikaa. Viimeistään itsenäisyyspäivänä tehtiin piparkakkutaikina. Kaikki ne joulun mausteet, neilikka, inkivääri, kaneli.. ahh! Olenkin vuosikausia antanut leipomuksiani joululahjaksi tädeille ja kummeille, tutuille ja puolitutuille ja työkavereille ja vuokraisännälle ja talonmiehelle. Koska mitä ostaisin jollekin, jolla on jo kaikkea? Niinkuin esimerkiksi tätini Ansa.. Hänellä siis on jo kaikkea. Niinpä olen yleensä leiponut hänelle taatelikakun tai sacher-kakun jouluksi.

Tämän vuoden joulunodottelu on mennyt vauhdilla, johtuen etenkin töistä. Meidän kielikylpykoulussa vipinää ja vilskettä riittää ennen joulua ja päivät ovat opetuksen jälkeen vielä täynnä töitä. Silti olen mielessäni jo muutama viikko takaperin suunnitellut, että  tänä vuonna leivon kakkujen sijasta joulunamuja lahjaksi. Ja pakkaan ne hienosti! Tapasin Wihannon Vivin täällä Helsingissä viime viikolla ja sain häneltä aivan ihanan idean namujen paketoimiseen! Lisäksi hän oli niin kiltti, että antoi ihanaa lahjanaruakin.

Haluan jakaa teille nämä ihanat jouluiset namureseptini, että ehditte kotona valmistaa niitä vielä ennen joulua!

Fudget:

250 ml kuohukermaa
680 gr Siro hienoa sokeria
100 gr voita
100 ml kondensoitua maitoa
2 vaniljatankoa
2 rkl maissisiirappia
100 gr valkosuklaata.


Mittaa kaikki ainekset, paitsi valkosuklaa, kattilaan. Keitä niitä miedolla lämmöllä n. 10 minuuttia, niin, että sokeri sulaa. Vaikka minulla on ISO satsi edullista dansukkerin normi sokeria (Seinäjoen Minimanissa oli taannoin halvalla!), niin silti parempaa on Dansukkerin Siro erikoishieno sokeri. Jos fudget keittää normaalista sokerista, tulee rakenteesta helposti rakeinen. Niin, ja kondensoitua maitoa löytyy kaupoista yleensä säilykepurkkihyllyiltä, tai samasta hyllystä, missä usein on kookosmaitoakin. Minun ostamani oli K-marketista ja se oli säilyketölkissä, kooltaan 500 ml. Maissisiirappia taas myydään mm. itämaisissa mausteliikkeissä, mutta kai myös hyvin varustetuista tavarataloista (Stokka, Prisma, Cittari?), minä sain Lorilta tuota siirappia.



 Sitten, kun seos näyttää suunnilleen tuolta, kun tuossa alemmassa kuvassa, väännä volat kaakkoon, eli aika isolle teholle ja keitä (saa ihan kuplia ja kiehua), kunnes seos on muuttunut kultaisen ruskeaksi ja mittari näyttää 120 C°. Tähän meni n. 10 minuuttia.

Tältä näyttää valmis seos. Minulla on kaasuliesi, joten oli jännittävää säätää tehoja, mutta hyvin onnistuin. 

Nosta sitten keitos liedeltä ja kaada se eri kulhoon. Ota vaniljatangot pois. Ota sähkövatkain ja vispaa pienellä teholla 2 minuuttia. Sen jälkeen lisää paloiteltu valkosuklaa ja jatka vispaamista, kunnes seos on todella paksua ja käsi meinaa väsyä. Se on hyvä merkki, että seos alkaa olla valmista. 

Ylemmässä kuvassa seos on juuri kaadettu kattilasta. Alemmassa kuvassa sama seos n. 12 minuutin vatkaamisen jälkeen ja valkosuklaat seassa.


Seos on niin jähmeää, että se jää kulhoon paikoilleen. Mutta varo, se on ihan superkuumaa edelleen:


Levitä sitten tämä paksu ja kuuma seos johonkin vuokaan. Itse käytin OBH Nordican uunivuokaa. Anna jähmettyä useampi tunti (itse jätin yöksi jääkaappiin ja kelmu päälle). 

Jähmettyneestä seoksesta on tullut fudgea! Nami! Leikkaa haluamasi kokoisiksi paloiksi!

Herkullisia!

Tässä fudget askartelemissani lahjarasioissa. :)  Idean  sain Viviltä ja niistä voit lukea myös hänen blogistaan http://hellerannassa.blogspot.fi.
 Vasemmanpuolesisen lähetän ystävilleni Hennalle ja Komissaariolle Turkuun ensi viikolla. Oikean puolimmainen menee toiselle ystävälleni täälä Helsingissä, Reettalle ja Juhalle.

Lahjanarua jäi vielä sen verran yli, että kiedon sen päähäni ja lähden tästä suitsait kohti Vantaata erään ystäväni luo. Ihanaa kolmatta adventtia! Ja hei, mun äidillä ja iskällä on tänään kihlapäivä! Onko heillä nyt sitten 34 vuotta, oi onnea<3.

Hellurei XXX











Ei kommentteja:

Lähetä kommentti